Atık Yağ Nedir?
Atık yağ
faydalı kullanım ömrünü tamamlayarak atık haline dönüşmüş kullanılmış benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon, gres ve diğer özel taşıt yağları ile hidrolik sistem, türbin ve kompresör, kızak, açık-kapalı dişli, sirkülasyon, metal kesme ve işleme, metal çekme, tekstil, ısıl işlem, ısı transfer, izolasyon ve koruyucu, trafo, kalıp, buhar silindir, pnömatik sistem, gıda ve ilaç endüstrisi, kağıt makinesi, yatak ve diğer özel endüstriyel yağlar, kalınlaştırıcı, koruyucu, temizleyici ve benzeri özel müstahzarları ve kullanıma uygun olmayan yağlar olarak tanımlanabilir.

Atık Yağ Toplama Neden Önemlidir? Kimler Atık Yağ Toplayabilir?
Atık Yağlar doğaya karıştığında çevre kirliliğine neden olup doğaya zarar verir. Kimyasal yollarla işlenmiş yağlar olduğu için, doğal atıklar gibi eriyip toprağa karışmazlar. Ayrıca suya döküldüğünde de o suyu kullanılamaz hale getirirler. Sadece çevreye değil, insan sağlığına da zararları büyüktür. Bu açıdan atık yağ toplama çevre bilinci açısından çok ama çok önemli bir eylemdir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu bilinçle çalışmalar yapılmış ve en akılcı çözüme ulaşılmıştır.
Bu amaçla profesyonel olarak atık yağ toplama işini gerçekleştiren atık yağ geri kazanım firmaları açılmıştır. 

Atık Yağ Geri Dönüştürülebilir Mi?
Atık yağlar geri dönüştürülebilir. Belirli yerlerden toplanan yağları geri dönüştürme ve yeniden kazandırma çevreye en azami zararı verme konusunda çok büyük bir adımdır. Rafinasyon yöntemi ile Baz yağ elde etmek, sonrasında elde edilen baz yağların madeni yağ üretiminde kullanılması , baz yağ konusunda ithalatçı bir ülke olmamız göz önüne alındığında önemi daha da artmaktadır.

Atık üreticisinde büyük variller, IBC tanklar ve/veya atık yağ tanklarında biriktirilen atık yağlar, ADR’li ve Lisanslı özel araçları tarafından toplanır. Geri kazanım sektöründe faaliyetlerini sürdüren tam donanımlı atık yağ rafinasyon firmaları bu işi profesyonelce ve çevreye zarar vermeden gerçekleştirir.

Atık yağ rafinasyon  firmaları bu işi yapabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan resmi Atık Yağ Rafinasyon Belgesine ihtiyaç duyar. Ayrıca tehlikeli atık toplayanve/veya geri kazanan firmalar Tehlikeli Atık Lisansı almak zorundadır. Ayrıca çalışan personelin de bu konuda eğitim almış, uzman kardodan oluşması gerekmektedir. Bu güvenlik açısından da önemli unsurlardan biridir.

Atık yağların doğru bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi endüstrisi, günümüzün tüketim toplumunda vazgeçilmez bir alan halini almıştır. Çevre korumasına bugün ne kadar büyük önem verirsek, yarın çocuklarımıza daha yaşanır bir dünya bırakabiliriz.